Torsdag den 31. august: Højskoletur til Marsklandet
Kl. 8.00: Afgang Viborg i bus bag Fotorama. Der serveres kaffe, the og friske rundstykker i bussen.
Kl. 10.30: Skærbæk. Vi skal se MARSKTÅRNET. Det står på gesten med udsigt over hele marsken. Det er enestående arkitektur designet af Bjarke Engels Group (BIG) som en dobbelt-helix, som vi kender det fra menneskets DNA. Det er en skulptur og et udsigtstårn, og det er designet, så der er en vej op og en anden ned. Desuden er der en elevator. Vi ser det hele i 360 graders perspektiv, når vi går op til udsigtsplatformen 146 trin og 25 meter over jorden, men 36 meter over havet.
Kl. 11.30: Kørsel fra Skærbæk til Højer.
Kl. 12.00 Her møder vi guide Aase Lene Lysgaard Madsen. Vi spiser vores medbragte madpakker samt en vand eller øl, mens Aase fortæller om Højer, Vadehavets rigdomme og vandets hærgen med død og ulykke ved de store storme, samt digernes betydning. Der er mange kunstnere i Højer, der er lavet ny brolægning over hele byen, som fremtræder meget smuk med de gamle huse. Vi kan spise i ude i godt vejr eller i Aases lade ved regnvejr. Byen blev besøgt af Kong Christian 8. i 1844. Her kunne man før digerne sejle ind til byen med østers. Østersbankerne var kongens og hertugens ejendom. Kiers gård er i dag et kulturhus og kursuscenter, som måske er åbent.
Kl. 13.15: Bussen kører til Vidåslusen, Stormflodssøjlen og Højer Sluse. Aase kører med i bussen og fortsætter fortællingerne om Marsklandet.
Kl.14: Højer til Tønder over Gallehus for kort at se Guldhornenes findested. I december 1907 lod Lensgreve Otto D. Schack til Schackenborg to granit sten rejse på findestedet. Det første Guldhorn blev fundet 20. juli 1639 af Kirstine Svendsdatter, det andet 21. april 1734 af Erik Lassen i Gallehus. De blev stjålet fra Det kongelige Kunstkammer i 1802, og tyvene smeltede dem om. En kopi i guld efter de fine efterladte tegninger blev fremstillet til Simon Spies. Janni Spies har foræret dem til Tønder Museum, hvor de nu er permanent udstillet fra september 2022.
Kl. 14.30 – 15.30: Tønder Kunstmuseum – vi ser guldhornene i kopi udstillet. Udstillingen ”Sengetid” – en udstilling om tiden fra virkelighed til drøm. Kunstnerne Ursula Reuter Christiansen og Adam Christensen beskriver overgangen fra virkelighed til drøm med malerier, video, skulpturer og tekstiler. Hun er en 80-årig kvinde født i Tyskland og dansk gift, han er en yngre mand født i Tønder og opvokset i Vejen. Desuden kan vi bese den fast udstilling af malerier og skulpturer fra grænselandet.
15.30 Bussen kører til Nolde Museet. Afstand Tønder til Seebüll 7 km.
Kl. 16.00 – 17.45 (Åbent til 18.00): Seebüll. Nolde Museet. Først kaffe og kage. Guidet tur i Årsudstilling 2023 med tema ”Hjemme igen”. Nolde er marskens maler. Jorden er flad og himlen stor og ofte voldsom, farverne klare. Vi får en guidet tur i udstillingen og i haven og huset.
Kørsel 1 time og 15 til Hovborg Kro.
Kl. 19.00 – 20.30:Spisning: 1hovedret samt kaffe og the og småkager.
Fra Hovborg til Viborg 1 time og 25 minutter (112 km)
Retur Viborg ca. 22.00.
Pris pr. person (eksklusiv drikkevarer til middagen): Kr. 985,-
Praktiske oplysninger: Maksimum 48 deltagere. Turen gennemføres ved minimum 30 deltagere.
Deadline for tilmelding og betaling: 14. august 2023. Tilmelding sker efter “først til mølle princippet”
Tilmelding: Klik her
Oplev en højskoleaften, hvor vi synger, spiser og snakker
Tid: Tirsdag den 5. september 2023 kl. 19.00 – 22.00
Sted: Viborg Idrætshøjskole, Vinkelvej 32, 8800 Viborg.
Tilmelding nødvendig: Klik her
Spørgsmål angående tilmelding skal ske direkte til Viborg Idrætshøjskole (Nina Dencker, 86672011, nina@viborgih.dk)
Tilmeldingsfrist : Der er allerede oprettet venteliste
Entré: 150 kr. pr. person kr., som betales kontant eller på mobilepay ved indgangen til Spisesalen. Drikkevarer købes på stedet.
Viborg Højskoleforening og Viborg Idrætshøjskole afholder en “Syng, Spis og Snak-aften” på Viborg Idrætshøjskole.
Højskoleforstander Erling Joensen og pianist Anders Hjorth Nielsen vil lede os igennem arrangementet, hvor der serveres god mad.
Vi skal synge nogle af de dejlige fællessange fra Højskolesangbogen – over maden skal vi snakke løs!
Formålet er at sprede glæden og værdien ved fællessang i hele samfundet.
Mandag 18. september
Morten Mikkelsen – ”I Grundtvigs fædreland”
Tid: Mandag den 18. september kl. 14 – 16
Sted: Foredragssalen Viborg Idrætshøjskole, Vinkelvej, 8800 Viborg
Entré: Medlemmer: 50 kr. – Ikke medlemmer: 85 kr.(inkl. ståkaffe og småkage)
Tilmelding: Klik her
Nikolai Frederik Severin Grundtvig levede et langt liv i guldalderens, romantikkens og demokratiseringens Danmark. Han medvirkede til, at vi fik folkestyre, folkekirke, folkehøjskoler og folkeoplysning. Han var forfatter til tre verdenshistorier, medunderskriver på Grundloven og digtede en tredjedel af alle salmerne i Den Danske Salmebog. Læser vi ikke længere alle hans mange bøgers og artiklers lange knudrede sætninger, så synger vi stadig hans salmevers her mere end 150 år efter hans død i 1872. Og på de mest overraskende steder i nutidens danske samfund dukker der indimellem spor af Grundtvig op. For eksempel når samfundet lukkes ned på grund af coronavirus eller en sognepræst erklærer, at han ikke tror på Gud.
Morten Mikkelsen har skrevet hundredvis af avisartikler om Grundtvig, højskolebevægelsen og de andre kulturelle aftryk, han fik sat på Danmark. I sit foredrag vil han fortælle om digterpræstens begivenhedsrige liv og fremhæve en række aspekter i nutidens samfund, hvor det er tydeligt, at vi lever i Grundtvigs fædreland.
Om Morten Mikkelsen: Journalist på Kristeligt Dagblads kulturredaktion i mere end 25 år og skribent på avisens artikelserie i efteråret 2022: “Grundtvig er død – Grundtvig længe leve” .
Tirsdag 3. oktober
Rektor Stefan Hermann – ” Engang gik man kold. I dag brænder man ud.”
Tid: Tirsdag den 3. oktober kl. 19.30 – 21.30
Sted: Pejsesalen, Viborg Idrætshøjskole, Vinkelvej, 8800 Viborg
Entré: Medlemmer: 50 kr. – Ikke medlemmer: 85 kr.(inkl. ståkaffe og småkage)
Tilmelding: Klik her
De sidste 5-10 år har vi talt om dannelse alle steder. Dannelse som værn mod konkurrencestatens kynisme, dannelse som løsningen på den digitale lovløshed. Sådan kunne man blive ved. Men måske kæmpes der på forkerte slagmarker. Måske bør vi se behovet for dannelse i et bredere perspektiv. Ikke alene som et svar på det som udefra truer os i skole og uddannelse, foreninger og familier, men også som et svar på vore egen blindhed. Måske handler dannelse ikke kun om mere frihed, mere trivsel, mere autenticitet, men også om besindelse, om moderation og selvbegrænsning i en tid, hvor man ikke længere går kold, men smelter ned, hvor man ikke længere fryses ude, men stigmatiseres. Måske burde vi stå på tærsklen til besindelsens tidsalder.
Om Stefan Hermann: Rektor for Københavns Professionshøjskole og tidligere rektor for Professionshøjskolen Metropol inden sammenlægningen med UCC (University College Capital). Han har tidligere været vicedirektør på kunstmuseet Arken, fuldmægtig i Kulturministeriet, chefkonsulent i Undervisningsministeriet, og er forfatter til flere bøger og artikler om uddannelsespolitiske, pædagogiske og sociologiske problemstillinger.
Mandag 23. oktober
Ph.d., Forfatter Kasper Støvring – ”Johannes V. Jensen 150 år og Kongens Fald”
Tid: Mandag den 23. oktober kl. 14 – 16
Sted: Foredragssalen, Viborg Idrætshøjskole, Vinkelvej, 8800 Viborg
Entré: Medlemmer: 50 kr. – Ikke medlemmer: 85 kr.(inkl. ståkaffe og småkage)
Tilmelding: Klik her
I 2023 er det 150 år siden, Johannes V. Jensen blev født. Kasper Støvring fortæller om forfatterskabet og især Jensens store roman ”Kongens fald”. Danskerne har med rette kåret ”Kongens fald” til den bedste danske roman nogensinde. Dette mesterværk er på alle måder vildt, voldsomt, smukt og storladent! Johannes V. Jensens fortælling har episk format og er skrevet i et meget dristigt sprog med utallige overraskende formuleringer, billeder og iagttagelser. Ikke mindst har motiverne og temaerne i romanen eksistentielt bud til alle mennesker på tværs af tiderne.
Foredraget vil berøre Johannes V. Jensens forfatterskab og belyse centrale afsnit af bogen, og der vil blive læst højt af udvalgte passager fra romanen.
Om Kasper Støvring: Uddannet som litteratur- og kulturforsker ved Københavns Universitet (ph.d.). Han er forfatter til en lang række bøger, bl.a. “Gensyn med fremtiden – et essay om den nye verdensorden” fra 2018, “Fortællingen om fredens Europa” fra 2014, “Sammenhængskraft” fra 2010, “Det etiske kunstværk” fra 2006 og “Blivende værdier” fra 2004. Støvring er foredragsholder og debattør i bl.a. radio og fjernsyn.
Foredraget er arrangeret med tilskud fra Folkeuniversitetet.
Tirsdag den 28. november:
Tidl. folketingsmand og minister Bertel Haarder – ”Tid til en nordisk renæssance “
Tid: Tirsdag den 28. november kl. 14 – 16
Sted: Springsalen, Viborg Idrætshøjskole, Vinkelvej, 8800 Viborg
Entré: 50 kr (betales ved indgangen).
Tilmelding: Der er ikke tilmelding til arrangementet.
”For 160 år siden ønskede den nationalliberale regering en deling af Slesvig og en nordisk union. Det endte i tragedie og småstatssplittelse. Men nu kan sårene heles og drømmene realiseres, hvis vi vil.
En historisk mulighed har åbnet sig efter Finlands og Sveriges ansøgning om Nato-medlemskab. Ligesom mulighederne for gensidig sprog- og kulturforståelse gennem øget adgang til nabolandskanaler.
Om Bertel Haarder: Tidl. mangeårigt medlem af Folketinget og minister i skiftende regeringer.
Foredraget tilbydes i et samarbejde med Grænseforeningen for Viborg og Omegn, Foreningen Norden og LOF Viborg.
Oplev en højskoleaften, hvor vi synger, spiser og snakker
Tid: Torsdag den 30. november 2023 kl. 19.00 – 22.00
Sted: Viborg Idrætshøjskole, Vinkelvej 32, 8800 Viborg.
Tilmelding nødvendig: Klik her
Spørgsmål angående tilmelding skal ske direkte til Viborg Idrætshøjskole (Nina Dencker, 86672011, nina@viborgih.dk)
Tilmeldingsfrist den 24. november 2023.
Entré: 150 kr. pr. person kr., som betales kontant eller på mobilepay ved indgangen til Spisesalen. Drikkevarer købes på stedet.
Viborg Højskoleforening og Viborg Idrætshøjskole afholder en “Syng, Spis og Snak-aften” på Viborg Idrætshøjskole.
Højskoleforstander Erling Joensen og pianist Anders Hjorth Nielsen vil lede os igennem arrangementet, hvor der serveres god mad.
Vi skal synge nogle af de dejlige fællessange fra Højskolesangbogen – over maden skal vi snakke løs!
Formålet er at sprede glæden og værdien ved fællessang i hele samfundet.