Tidligere afholdte arrangementer i efteråret 2019
25. – 28. august 2019: Turen går til Berlin – 30 år efter Murens fald
I år er det 30 år siden Berlinmuren faldt. Den 9. november markeres dagen i Berlin, og også frem til da er det noget, der sætter sit præg på byen. Ta’ med Viborg Højskoleforening på denne spændende 4-dages tur. Berlinmurens fald skal ses i en historisk sammenhæng med Østblokkens åbning mod vest, Tysklands genforening og endelig Den Kolde Krigs afslutning. Vi kommer ind under huden på det moderne Berlin, møder en by i forvandling, får et kendskab til det historiske og politiske Berlin og ser spor efter det tidligere Øst- og Vestberlin .Vi kører hjem via et stop i det historiske Potsdam.
Rejsen er arrangeret for foreningens medlemmer, men alle interesserede er velkommen på denne særlige højskoletur. Der er reserveret 30 pladser i alt. Teknisk rejsearrangør er UNITAS Rejser i Silkeborg. – Se program for turen her. – Download program her.
5. september 2019: Viborg synger, spiser og snakker sammen
Tid: 19.00
Sted: Idrætshøjskolen Viborg, spisesalen
Tilmelding nødvendig KLIK HER eller tilmeld på info@viborgih.dk senest 3. september 2019. Pris inkl. alt pr. person kr. 100, som betales kontant eller på mobilepay ved indgangen til Spisesalen. Drikkevarer købes på stedet.
Kom til en aften hvor der synges sange fra højskolesangbogen, spises en god middag med efterfølgende kaffe og kage, og vi mødes på tværs af generationerne til en god snak. Højskoleforstander Erling Joensen vil lede aftenens gang, og du vil mærke højskolestemningen på en glad aften.
Se også indbydelse her eller Download den som pdf her.
8. oktober 2019: Om begrebet LYKKE
Foredragsholder: Professor Christian Bjørnskov, Århus Universitet
Tid: 19.00
Sted: Sortebrødrehus
Tilmelding kræves: Klik her for tilmelding
Pris: 75 kr. for medlemmer og 110 kr. for ikke medlemmer
Betalingen dækker over entré, rødvin og ost.
“Internationale undersøgelser har gang på gang siden starten af 1970’erne fundet, at danskerne er verdens lykkeligste befolkning. Men hvor kommer denne lykke fra, og hvad er det egentlig for en lykke, vi taler om? Foredraget tager udgangspunkt i de senere års store internationalt sammenlignende studier, der kan give nogle nye svar på ældgamle spørgsmål. Er det for eksempel velfærdsstaten, der gør os lykkelige, har det dårlige danske vejr en betydning, eller kan vi takke en særlig dansk ’kultur’ for lykken? Og kan vi gøre noget selv for at blive mere lykkelige? Svarene er ofte overraskende og lægger op til ny diskussion.”
Aftenen begynder med et oplæg om LYKKE af lykkeforsker, Christian Bjørnskov. Christian har senest skrevet en bog om lykke i serien ”Tænkepauser”, udgivet af Århus Universitetsforlag. Herefter deltager man i en ”Filosofisk Salon” med snak ved bordene afsluttende med rødvin og ost. Foredraget gennemføres i samarbejde med folkeuniversitetet.
6. november 2019: Grundtvig – en gigant
Foredragsholder: Professor emeritus Ove Korsgaard
Tid: 19.30
Sted: Viborg Idrætshøjskole, foredragssalen
Entré: Medlemmer: 40 kr. – Ikke medlemmer: 75 kr.
I anledning af Højskoleforeningens markering af 175-året for grundlæggelsen af verdens første højskole, Rødding Højskole i Sønderjylland, er tidligere højskoleforstander og historiker, professor emeritus, Ove Korsgaard, nu ekstern lektor ved Århus Universitet, inviteret til at holde et foredrag med udgangspunkt i sin seneste bog om Grundtvig.
Grundtvig er en sand kæmpe i dansk kultur og åndsliv. Man støder stadig på ham i debatter om dansk kultur og identitet, i diskussioner om skole og kirke, og ikke mindst når vi synger hans sange og salmer. Men hvem var han Grundtvig? De fleste har hørt om ham, men de færreste kender til hans liv og virke. Det søger foredraget at råde bod på. Hans livshistorie er et drama, hans tankeunivers så fyldt med ideer og vision, at vi først nu er i færd med at forstå flere af dem. Vær forberedt på et par overraskelser. Foredraget gennemføres i samarbejde med folkeuniversitetet.
27. november 2019: Fra Grundtvig til Kim Larsen
Foredragsholder: Fhv. højskoleforstander Birgitte Hansen
Tid: 19.30
Sted: Viborg Idrætshøjskole, foredragssalen
Entré: Medlemmer: 40 kr. – Ikke medlemmer: 75 kr.
Fællessang og fortælling omkring højskolesangbogen, som er bygget op som causeri over højskolesangbogens historie, hvor vi gør nedslag forskellige steder i bogen, synger sangene og Birgitte Hansen fortæller om baggrund for sangene og om digtere og komponister.
Velkommen til en musikalsk tidsrejse fra Grundtvig til Kim Larsen. Birgitte har sammensat programmet, så det er tilpasset årstid og anledning.
Sang-foredraget varer 2 x 45 min. Birgitte sidder selv ved klaveret.
Birgitte Hansen har været højskolelærer på Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Gerlev Idrætshøjskole og Ryslinge Højskole og var i femten år forstander for Skælskør Folkehøjskole, hvor hun etablerede en stærk sangtradition med bl.a. kor-kurser i tæt samarbejde med dirigent og komponist Michael Bojesen.
Birgitte bor nu dels i Struer i Vestjylland og dels i København.