HØJSKOLETUR TIL VESTJYLLAND
Tirsdag d. 19. august 2025
Afgang Viborg kl. 8.00 bag Fotorama og hjemkomst ca. kl. 18.30.
Viborg Højskoleforening har fundet tre markante og spændende destinationer i Vestjylland, som vi håber, at I også har lyst til at besøge – der er guidede rundvisninger alle tre steder.
1. stop er Klimatorium – Danmarks internationale klimacenter placeret i Lemvig.
Vi skal besøge et mødested, en udstilling og et forskningscenter, der arbejder med at udvikle nye løsninger på aktuelle og fremtidige udfordringer inden for områderne: Kystnære klimaudfordringer (vandet stiger), grøn energi, cirkulær økonomi og vand og miljø. Klimatorium et samlingssted for offentlige og private virksomheder, der arbejder med projekter og løsninger, der kan bruges lokalt, nationalt og internationalt.
Klimatorium har til huse på havnen i Lemvig – et af de steder, hvor klimaudfordringerne mærkes og ses. Vi skal både informeres af en lokal guide, se en udstilling og se nogle konkrete løsninger. Dagen efter vores besøg er stedet vært for Det nationale Klimatopmøde.
2.stop er Strandingsmuseum St. George, Thorsminde.
Her får man beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der fandt sted ud for Thorsminde i julen 1811, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede under en orkan. Næsten 1.400 mennesker omkom, mens kun 17 overlevede.
Man følger de to skibe på deres sidste dramatiske rejse og kommer helt tæt på livet ombord gennem de tusindvis af genstande, der blev bjærget fra vraget af HMS St. George. Det er en helt unik samling, der giver et levende øjebliksbillede af dagliglivet på et engelsk linjeskib i 1811.
3.000 egetræer og 500 fyrretræer – så meget træ skulle der til at bygge et britisk krigsskib i 1700-tallet og hør bl.a. historien om det 12 meter høje og 5,4 tonstunge ror fra H.M.S. St. George, der er udstillet på museet.
3.stop er Kaj Munks Præstegaard, Ulfborg
På præstegården i Vedersø gøres historien om Kaj Munk levende. Udstillingen ‘Hvad var det dog, der skete?’ i stuehuset tager via lyd og levende tapeter besøgende med gennem Kaj Munks liv med et særligt fokus på den 4. januar 1944, hvor han blev hentet af nazistiske håndlangere og likvideret. Man besøger også arbejdsværelset “Stærekassen”, hvor Kaj Munks pen fyldte papiret med digte, skuespil, kronikker og prædikener rettet mod den tyske besættelsesmagt. I parken ved præstegården kan man desuden gå på jagt i Kaj Munks værker ved at følge digterruten.
Pris pr deltager 795,- kr.
I prisen er inkluderet entré og rundvisning alle tre steder, buskørsel (der er toilet i bussen), rundstykke/kaffe i bussen når vi forlader Viborg, madpakke med vand/øl et sted i Vestjylland og kaffe/kage i Kaj Munks Præstegaard.
Turen gennemføres ved min. 30 deltagere – max 50 deltagere. Tilmelding sker efter ”først til mølle”-princippet
Tilmelding senest d. 22. juni. Der betales ved tilmelding.
Tilmelding: Klik her
Ved framelding inden 1. august tilbagebetales det fulde beløb. Ved framelding efter d. 1. august tilbagebetales 300,- kr.